tidsresan.blogg.se

Kometen från Björksele

Publicerad 2012-10-26 19:04:28 i Allmänt,

Googlade runt lite och fann en artikel skriven av Henry Lövbom och den handlade om min moster Barbro. Jag visste att hon varit svensk mästarinna på 800 meter men här kunde jag läsa så mycket mer om hennes idrottsliga framgångar. På 50-talet var hon en färgstark idrottsflicka och ett toppnamn inom både orientering och friidrott.
 
Sitt stora genombrott som orienterare fick hon på DM 1949 i Bygdsiljum då hon tog hem titeln. Året därpå hade hon en fantastisk säsong. Hon vann ett flertal tävlingar och kom på 14:e plats i SM. 1953 tog Barbro fem DM-guld, två i orientering men även DM på 100 meter, 800 meter samt längdhopp. Friidrotten tog över och dåvarande Bosöchefen Pontus Lindberg fick henne att ställa upp på 800 meter vid SM 1954 då hon sprang in på åttonde plats. 1955 blev hon tvåa på samma distans efter att ha lett i stort sett hela loppet. Det blev landskampsstart både mot Finland och Ungern.
 
1956 gjorde hon ett uppehåll och var hemma i Björksele för att ta hand om sina föräldrar. 1957 kom så den stora knallen under SM på 800 meter då hon sensationellt vann guldet efter en 50-metersspurt på innerbanan där hon bland annat passerade storfavoriten. Stockholmstidningarna döpte henne då till "Kometen från Björksele". Hon togs ut till landslaget, deltog i landskamp mot Ungern och tävlade i finnkampen. Hon vann också norrlandsmästerskapet på 800 meter.
 
1958 flyttade Barbro till Enskede i Stockholm och en tjänst som småskollärare. Hon tävlade för IK Göta och blev tvåa vid SM på 800 meter. Efter den säsongen lade hon löparskorna i malpåse, åtminstone i tävlingssammanhang.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela